Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Uitgave 2/2014

Tandartspraktijk 2/2014

Speeksel: smeerolie voor de mond

Gebitsslijtage bij droge mond

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 2/2014
Auteur:
dr. Casper P. Bots
Belangrijke opmerkingen
dr. Casper P. Bots is tandarts-epidemioloog (ACTA 2000). Hij is als tandarts-algemeen practicus verbonden aan De Mondzorgkliniek te Bunschoten. Voorts is hij gastmedewerker bij ACTA afd. Orale Biochemie en initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum (www.​speekselcentrum.​nl)

Samenvatting

Speeksel wordt ook wel als smeerolie voor de mond beschouwd. Wanneer een motor zonder olie komt te staan, loopt deze vast. Bij het wegvallen van voldoende bescherming vanuit het speeksel gaat het na verloop van tijd ook mis in de mond.
Veranderingen in de kwaliteit en kwantiteit van het speeksel kunnen een belangrijke rol spelen bij extreme gebitsslijtage. Daarom presenteer ik u ditmaal vanuit het Nederlands Speekselcentrum een klinische casus waarin deze relatie tussen speeksel en slijtage goed naar voren komt. Graag neem ik u mee naar de rol die speeksel kan spelen, de diagnostiek, strategie en behandeling hiervan. Want: de motor blijft lopen, totdat de bron van de smering is opgedroogd.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Tandartspraktijk 2/2014 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Jos Hillemans: adviserend tandarts

OriginalPaper

De gouden onlay

Product nieuws

Product nieuws