Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Artikel | Uitgave 4/2011

Psychopraktijk 4/2011

Socratisch motiveren bij gedoe over verandering

Tijdschrift:
Psychopraktijk > Uitgave 4/2011
Auteur:
Martin Appelo
Het komt regelmatig voor dat patiënten niet veranderen, ondanks allerlei min of meer protocollaire en evidence based inspanningen van hun therapeut. Deze kan dan van alles doen om de boel alsnog in beweging te krijgen. De werkrelatie bespreken, aanpakken van disfunctionele over- en tegenoverdracht, het protocol nog eens herhalen of voor een andere insteek kiezen. Als ook dat niet werkt en het enige dat nog verandert, het humeur van de therapeut is, dan is socratisch motiveren het proberen waard. Deze techniek is niet bedoeld om de patiënt te beïnvloeden, maar primair om te voorkomen dat de therapeut aan een dood paard blijft trekken of verstrikt raakt in een oeverloos gevecht1,2.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

PsychoPraktijk

Hét vakblad voor professionals werkzaam in de psychologie, psychotherapie en psychiatrie. PsychoPraktijk informeert over recente ontwikkelingen en biedt handvatten om kennis en vakbekwaamheid te vergr ...

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en een e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.


BSL Psychologie Totaal 1 maand gratis: € 0,-

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Psychopraktijk 4/2011 Naar de uitgave