Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 4/2013

Jeugdbeleid 4/2013

Scandinavische inspiratie voor de transformatie van Centra voor Jeugd en Gezin

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 4/2013
Auteur:
Nynke Bosscher
Belangrijke opmerkingen
Nynke Bosscher is werkzaam op het Nederlands Jeugdinstituut. Reacties? E-mail naar n.bosscher@nji.nl.

Samenvatting

De afgelopen jaren hebben Nederlandse gemeenten met wisselend succes Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in het leven geroepen. De CJG’s moesten voor alle ouders, jongeren en professionals een herkenbaar, laagdrempelig centraal punt zijn voor opvoed- en opgroeivragen, adequate en passende ondersteuning en coördinatie van hulp. Uit de evaluatie van de Algemene Rekenkamer (2012) en andere CJG-evaluaties (Van Leeuwen & Sleegers, 2012) blijkt dat het gemiddelde CJG nog een aantal knelpunten kent. De centra zijn veelal onvoldoende bekend en toegankelijk en de doelgroep is vaak te weinig betrokken. Daarnaast opereren veel CJG-professionals nog teveel vanuit hun eigen organisatie of zorgdomein. Dit maakt ook de aansturing van deze professionals lastig.
Inmiddels buigen gemeenten zich door de decentralisatie en transformatie van de jeugdzorg opnieuw over de positionering en invulling van de CJG’s. Een van de vraagstukken waar gemeenten voor staan is hoe ze kunnen zorgen dat het Centrum voor Jeugd en Gezin een laagdrempelige, preventieve voorziening blijft en geen tweede Bureau Jeugdzorg wordt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2013

Jeugdbeleid 4/2013 Naar de uitgave