Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012

Revalidatie en artrose*

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Dr. M. van der Leeden, dr. L.D. Roorda, dr. M. van der Esch, prof. dr. W.F. Lems, prof. dr. J. Dekker
Belangrijke opmerkingen
Onderzoeker/fysiotherapeut, Reade
Revalidatiearts, Reade
Onderzoeker/fysiotherapeut, Reade
Hoogleraar metabole botverandering bij reumatische ziekten, Reade
Hoogleraar paramedische zorg, Reade
*Deze bijdrage is gebaseerd op eerder gepubliceerde Nederlandstalige artikelen van de onderzoeksgroep, te weten: Dekker J. Verbeteren van de conservatieve behandeling van artrose van knie of heup. MSD bijlage Artrose; 2011. Dekker J, Peter W, Leeden M van der, Lems WF. Oefentherapie bij artrose van de heup of knie. Ned Tijdschr Geneeskd 2011;155:A3462.
Lems WF. De medicamenteuze behandeling van pijn bij artrose. FTO Online. 2008.

Samenvatting

Vanwege de aard en de omvang van de problematiek vindt behandeling van heup- en knieartrose primair in de eerstelijnsgezondheidszorg plaats. In de praktijk blijkt echter dat de organisatie van de artrosezorg te wensen overlaat. De ontwikkeling van de behandelstrategie artrose (BART) kan een belangrijke bijdrage leveren aan een betere organisatie van de artrosezorg. In de BARTstrategie wordt een stepped-carebenadering voorgesteld voor de conservatieve behandeling van artrose. Daarbij worden niet-complexe behandelingen eerst geprobeerd; pas als deze onvoldoende blijken, wordt overgegaan op complexere behandelingen. De componenten van de multidisciplinaire behandeling bestaanuit voorlichting en leefstijladviezen, oefentherapie en medicatie. Tweedelijns-centra met expertise op het gebied van artrose kunnen een rol spelen in de zorg voor complexe artrosepatiënten, zowel op het gebied van diagnostiek als behandeling. De eerste stappen zijn hierin genomen; verdere stappen zullen de komende tijd ontwikkeld worden om zodoende ondersteuning te bieden aan de eerstelijnszorg.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Tweespraak