Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012

Revalidatie van fibromyalgiepatiënten

De behandeling begint bij het stellen van de diagnose

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Drs. H.A. Cats, drs. T. van Helmond, A. Vedder-Spijkers
Belangrijke opmerkingen
Reumatoloog
GZ-psycholoog
Maatschappelijk werkende

Samenvatting

Fibromyalgie is een veelvoorkomend pijnsyndroom, waarvan de oorzaak grotendeels onbekend is. Een standaardbehandeling van fibromyalgie is er niet. De behandeling wordt afgestemd op de ernst van de klachten, de wijze waarop deze door de patiënt begrepen en gehanteerd worden en de mate waarin deze interfereren met het dagelijks leven. Patiënten met fibromyalgie worden bij voorkeur in de eerste lijn behandeld. Pijnmedicatie is niet werkzaam.
Bij fysieke inactiviteit verwijst de huisarts de patiënt naar een fysiotherapeut die getraind is in de gedragsgeoriënteerde aanpak van chronische pijn. Patiënten bij wie disfunctionele cognities en inadequate coping belangrijke in stand houdende en klachtenversterkende factoren zijn, worden naar een psycholoog verwezen voor cognitieve gedragstherapie.
Wanneer het niet mogelijk is de genoemde behandelingen te initiëren en op elkaar te laten aansluiten, deze na drie maanden geen effect sorteren of wanneer de ernst van de klachten en de invloed van die klachten op het dagelijks leven groot zijn, wordt een verwijzing naar een gespecialiseerd centrum overwogen.
De effectiviteit van multidisciplinaire interventies is verbeterd nu patiënten niet meer één en dezelfde behandeling aangeboden krijgen, maar rekening wordt gehouden met de hoge variabiliteit in klachten en patiëntkarakteristieken. Bij het formuleren van een behandelplan worden de mate van psychologische distress en specifieke cognitieve gedragspatronen in aanmerking genomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Tweespraak