Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012

Complex regionaal pijnsyndroom

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Dr. M. de Mos, prof. dr. F.J.P.M. Huygen
Belangrijke opmerkingen
Anesthesioloog in opleiding
Anesthesioloog-pijnbehandelaar

Samenvatting

Het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) is een pijnlijke en soms invaliderende aandoening die kan optreden in een ledemaat na lichamelijk letsel. De hoogste incidentie komt voor bij vrouwen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. De pathofysiologie is complex en omvat inflammatoire, microvasculaire en neuropathische ziektemechanismen. CRPS vergt vaak een specialistische behandeling, maar om latere schade te beperken is het raadzaam dat de initiële behandeling vroegtijdig door de huisarts wordt gestart. Deze bestaat uit pijnstilling, fysiotherapie en specifieke medicamenteuze therapie. Voor CRPS-patiëntendie een operatie moeten ondergaan wordt profylaxe geadviseerd. Bij een minderheid van de patiënten kent CRPS een chronisch progressief beloop, maar over het algemeen is de prognose relatief gunstig.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

Bijblijven 6/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Tweespraak