Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Feedback post | Uitgave 8/2014

Tandartspraktijk 8/2014

Reuma is niet altijd reuma

Twee patiënten eet medicatie die zorgen baart

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2014
Auteur:
prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De bij dit artikel behorende literatuuropgave is op te vragen via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>
Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net

Casus 1

‘Beste Luzi,
Ik heb een oude heer onder behandeling die een soort reuma blijkt te hebben gekregen, waarvoor hij hoge doseringen prednison krijgt. De patiënt ziet er na een half jaar veel beter uit, hij is dikker geworden. Hij zegt dat hij zich als herboren voelt. Maar … hij zegt ook dat hij neigt tot ‘suiker’, dat zijn bloeddruk gestegen is en dat hij makkelijk infecties krijgt. Waar moet ik op letten?’

Casus 2

‘Geachte mevrouw Abraham,
Ik heb een patiënt met chronisch reuma die behandeld wordt met methotrexaat. Naast enkele restauraties zal in de nabije toekomst waarschijnlijk ook een element geëxtraheerd moeten worden.
In het Farmacotherapeutisch Kompas staat bij methotrexaat: “Antibiotica zoals penicillinen kunnen de nierklaring van methotrexaat verminderen met toxische gevolgen”.
Moet ik nu toch amoxicillineprofylaxe geven of iets anders?’

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Tandartspraktijk 8/2014 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Het ketenvoordeel

Gewone en ongewone patiënten

Lichen Planus

Redactioneel

Vakantie …

Product nieuws

Product nieuws