Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | Uitgave 6/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2011

Resultaten van 98 kleinschalige innovatieprojecten in de langdurige zorg

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 6/2011
Auteurs:
Marloes van Grotel, Mathilde M. H. Strating, Anna P. Nieboer
Het programma ‘kleine innovatieprojecten’, onderdeel van het nationaal verbeterprogramma Zorg voor Beter, beoogt de arbeidsproductiviteit in de langdurige zorg te verhogen met minimaal het behoud van kwaliteit van zorg en werk. Dit onderzoek evalueert in hoeverre de 98 uitgevoerde innovatieprojecten resultaten hebben laten zien in termen van arbeidsproductiviteit, subjectieve effectiviteit en borging en welke context- en projectfactoren hierbij een rol spelen. Het beeld over de kleine innovatieprojecten is over het algemeen positief: met een relatief kleine stimuleringssubsidie hebben de projecten waarin het gelukt is de arbeidsproductiviteit te meten (slechts 37,8%), forse verbeteringen in de productiviteit bereikt. Het type leiderschap van de projectleider blijkt een belangrijke rol te spelen in zowel de arbeidsproductiviteit, de subjectieve effectiviteit als het vasthouden van de innovatie. Daarnaast is het belangrijk dat de voortgang van het project wordt gemeten, dat de mate van innovativiteit van de organisatie hoog is en dat het projectteam voldoende ondersteuning vanuit de organisatie ontvangt. Deze studie heeft laten zien dat verschillende factoren op meerdere niveaus een rol spelen bij het verbeteren van de arbeidsproductiviteit, subjectieve effectiviteit en borging en dat deze niet voor elk uitkomstmaat hetzelfde zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2011

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 6/2011 Naar de uitgave