Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikel | Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014

Rattenseks als model voor complex seksueel gedrag van mensen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Elisabeth Bijlsma, Jan Veening, Ronald Oosting, Marcel D. Waldinger, Berend Olivier

Samenvatting

Seksueel gedrag is een complex fenomeen dat beïnvloed wordt door veel verschillende factoren en sterk gereguleerd wordt door neurobiologische processen. Deze bijdrage geeft, aan de hand van een aantal actuele voorbeelden, een beeld van de translationele waarde van onderzoek bij ratten voor het bestuderen van de neurobiologische regulatie van seksueel gedrag en de verstoringen daarin bij verschillende seksuele dysfuncties. De besproken voorbeelden laten zien dat met name onderzoek naar remmende en stimulerende effecten van verschillende farmaca bij mannelijke ratten goed aansluit bij bevindingen in mensen. Bij vrouwelijke ratten corresponderen sommige farmacologische effecten goed met die bij mensen; andere doen dat echter niet. Dit is wellicht te verklaren doordat er nog niet genoeg inzicht is in welke gedragsmaten in vrouwelijke ratten representatief zijn voor vrouwelijk seksueel gedrag in mensen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014 Naar de uitgave

Events

Erratum

signalement

Signalement

Voorwoord

Inleiding