Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikel | Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014

Cyclus van seksueel genot

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2014
Auteur:
Janniko R. Georgiadis

Samenvatting

Seks is voor velen een uitermate plezierig tijdverdrijf. Het is echter ook een bron van intens verdriet en maatschappelijke onrust. Pas relatief recent richten hersenonderzoekers zich op systematische wijze op het ontdekken van de mechanismen in het menselijke brein die aan seksueel gedrag ten grondslag liggen. In dit overzichtsartikel ontleed ik seks in drie basiselementen: zin in seks, genieten van seks, remmen van seks. Dit denkkader negeert de voortplantingsfunctie van seks, en zoomt in op de prominente rol van neuronale beloningssystemen. Ander geneugten, zoals voedselinname, gaan gepaard met dezelfde gedragselementen, en onze hersenen lijken inderdaad op een vergelijkbare manier om te gaan met eten en seks.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014 Naar de uitgave

Voorwoord

Inleiding