Skip to main content
Top

2022 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Psychomotorische therapie werkvormen

Auteur : Suzanne Haeyen

Gepubliceerd in: Schemagerichte werkvormen voor vaktherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Psychomotorische therapie (PMT) richt zich op psychische klachten en problemen die zich mede uiten in het bewegen en in de lichaamsbeleving. In PMT wordt gebruikgemaakt van bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte technieken. Bij bewegingsactiviteiten valt te denken aan oefensituaties uit de sport en het bewegingsonderwijs, bij lichaamsgerichte technieken gaat het om het concentreren op de ervaring en beleving van het eigen lichaam, bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen, sensory awareness en bioenergetica. Binnen de therapie kan gebruik worden gemaakt van verschillende interventies zoals relaxatiemethoden en impulsregulatiemethoden, met als doel copingvaardigheden te versterken in het omgaan met emoties, cognities en gedragingen. Specifieke aandacht gaat uit naar negatieve lichaamswaardering en zelfregulatie, empathie en intimiteit. Er kan zowel oefeningsgericht, ervaringsgericht als ontdekkingsgericht gewerkt worden aan de (hulp) vraag van de cliënt.
Voetnoten
1
Demonstratie: YouTube – Tower of Hanoi 4 Disc Solution in the Fewest Moves https://​youtu.​be/​mDA4YclG3uE Zelf oefenen: Google ‘Tower of Hanoi online’.
 
2
2 Bron: Perquin, L. (1987). Oefeningen in Pesso-psychotherapie.
 
3
Deze werkvorm is een variatie op de oefening met boosheid de oudermodus overwinnen, in Reubsaet, R.J. (2018). Schematherapie: werken met fases in de klinische praktijk. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 10.1007/978–90-368–2115-5. P.122.
 
Metagegevens
Titel
Psychomotorische therapie werkvormen
Auteur
Suzanne Haeyen
Copyright
2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2803-1_6