Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2013 | Artikelen | Uitgave 2/2013

Kind en adolescent 2/2013

Praten met Kinderen: effectief voor ouders van (pre)adolescenten?

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2013
Auteurs:
MSc. Patty Leijten, Dr. Geertjan Overbeek, Prof. dr. Jan Janssens
Belangrijke opmerkingen
MSc. P. Leijten is promovendus bij de capaciteitsgroep Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht.
Dr. G. Overbeek is universitair hoofddocent bij de capaciteitsgroep Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Utrecht.
Prof. dr. J. M. A. M. Janssens is hoogleraar opvoedings- en gezinsondersteuning bij de sectie Orthopedagogiek: Gezin en Gedrag van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Samenvatting

In een randomized controlled trial hebben we de effectiviteit van Praten met Kinderen (pmk) onderzocht, een programma voor ouders van (pre)adolescente kinderen met opvoedmoeilijkheden. Het programma richt zich op het verminderen van gedragsproblemen bij kinderen door communicatie- en probleemoplossingsvaardigheden en disfunctioneel opvoedgedrag van ouders te verbeteren. We hebben gedragsobservaties en vragenlijsten (ouder- en kindrapportage) gebruikt van 78 gezinnen met kinderen in de leeftijd van 9 t/m 16 jaar (M = 13.09, sd = 1.75). De resultaten laten zien dat deelname aan pmk leidde tot verbetering van communicatie- en probleemoplossingsvaardigheden van ouders en tot afname van disfunctioneel opvoedgedrag direct na de training. pmk was het meest effectief voor ouders met een hoger opleidingsniveau en voor gezinnen met kinderen van 14 tot 16 jaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2013

Kind en adolescent 2/2013 Naar de uitgave