Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 6/2005

01-12-2005 | Artikelen

Positief effect van video-interactiebegeleiding in het kinderziekenhuis

Auteurs: M. H. M. Sibbing, C. N. Kat, M. A. Grootenhuis, B. F. Last

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 6/2005

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Video-interactiebegeleiding (vib) is een middel dat ingezet kan worden bij preventie en begeleiding van afstemmingsproblemen tussen de ouder en het kind. In het Emma Kinderziekenhuis betreft het afstemmingsproblemen tijdens het ziekenhuisverblijf. De kern van vib is de herkenning of het herstel van geslaagde communicatie. De elementen van een geslaagde basiscommunicatie worden aan de hand van de eigen beelden aan de ouders getoond. Doel van het onderzoek was na te gaan: (1) hoe ouders zich voelen en gedragen in aanwezigheid van hun kind, en of hier verandering in optreedt na vib; (2) na te gaan of deze verandering in stand blijft tot drie maanden na vib; en (3) hoe ouders vib evalueren. Om afstemming van ouders te meten is een vragenlijst ontwikkeld die zeven kernelementen meet: actief taalgebruik, instemmend benoemen, afstemmen/volgen, positief leidinggeven, oogcontact, algemeen contact en ondersteuning. In totaal waren vragenlijsten beschikbaar van 67 ouders van kinderen tussen 0-9 jaar. Uit de resultaten blijkt dat ouders de kernelementen van de basiscommunicatie meer toepassen na vib. Tevens komt naar voren dat deze verbeteringen in stand blijven tot drie maanden na vib. Ook bij het totaaleffect van vib komt naar voren dat de ouders de kernelementen van basiscommunicatie meer toepassen na vib. Uit de resultaten kan verder opgemaakt worden dat ouders over het algemeen positief zijn over vib. Aangezien de theoretische inbedding van dit onderwerp beperkt is, is het noodzakelijk dat er meer onderzoek wordt verricht.
Literatuur
go back to reference Eiser C. Chronic childhood disease. An introduction to psychological theory and research. Cambridge: Cambridge University Press, 1990. Eiser C. Chronic childhood disease. An introduction to psychological theory and research. Cambridge: Cambridge University Press, 1990.
go back to reference Eliëns M. Baby's in beeld. Video-hometraining en video-interactiebegeleiding bij kwetsbare baby's. Amsterdam: SWP, 2005. Eliëns M. Baby's in beeld. Video-hometraining en video-interactiebegeleiding bij kwetsbare baby's. Amsterdam: SWP, 2005.
go back to reference Dekker T, Biemans H. (red.). Video-hometraining in gezinnennd>/nd> Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 1994. Dekker T, Biemans H. (red.). Video-hometraining in gezinnennd>/nd> Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 1994.
Metagegevens
Titel
Positief effect van video-interactiebegeleiding in het kinderziekenhuis
Auteurs
M. H. M. Sibbing
C. N. Kat
M. A. Grootenhuis
B. F. Last
Publicatiedatum
01-12-2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde / Uitgave 6/2005
Print ISSN: 0376-7442
Elektronisch ISSN: 1875-6840
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03061538

Andere artikelen Uitgave 6/2005

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 6/2005 Naar de uitgave