Tijdens een visitedienst bekruipt mij regelmatig het gevoel dat ik een geriatrisch dagje beleef. Een dienst waarbij je van de ene hoogbejaarde dame naar de andere hoogbejaarde heer rijdt. Herkent u dit gevoel? Gefeliciteerd, dan klopt uw gevoel precies met de werkelijkheid! In 2015 reden we maar liefst 75 % van onze visites voor patiënten van 65 jaar en ouder.
Ouderen in de dienst maken dus een groot deel van ons werk uit. Reden genoeg om eens stil te staan bij een aantal specifieke kanten van deze patiëntengroep die we tijdens het dienstdoen ontmoeten. Een goede reden om onszelf de vraag te stellen of deze patiëntengroep een andere manier van werken vraagt van de huisarts. Werken in de zin van klinisch redeneren, triëren en toepassen van de ABCDE-methodiek. Met welke specifieke kenmerken van deze groep moeten we rekening houden?
Ik neem u in deze bijdrage mee aan de hand van een casus, waardoor duidelijk zal worden welke aspecten naar mijn idee specifiek zijn in de zorg voor onze ouderen in de dienst en die het mogelijk rechtvaardigen toch een andere manier van werken te hanteren.
In deze bijdrage bedoel ik met ouderen mensen van 80 jaar en ouder, tenzij anders aangegeven.
Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:
BSL Huisarts Totaal
Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.
Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.
Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.