Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-06-2017 | Uitgave 4-5/2017

Bijblijven 4-5/2017

Ouderenmishandeling en de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 4-5/2017
Auteur:
Gerda Krediet

Samenvatting

Ouderenmishandeling wordt onderverdeeld in drie categorieën: overbeslaste mantelzorg, echtparenruzies en opzettelijke mishandeling. Bij de eerste twee betreft het een open systeem, bij opzettelijke mishandeling gaat het om een gesloten systeem. Bij opzettelijke mishandeling zorgt de dader dat hij de volledige controle krijgt over de oudere, de oudere indoctrineert en isloleert, om vervolgens geld en goederen van de oudere naar zich toe te trekken (lees: te stelen). De financiële uitbuiting kan gepaard gaan met andere vormen van mishandeling zoals lichamelijke en psychische mishandeling en verwaarlozing. De huisarts kan vanwege het gesloten systeem niet op de hoogte zijn van de mishandeling van zijn patiënt. Een enkele keer wordt hij erbij betrokken als de mishandeling per toeval ontdekt wordt of bij een crisis wanneer de oudere is gevallen en mogelijk een heup heeft gebroken. De taak van de huisarts is onderzoek te doen, hierbij alert te zijn op onverklaarbare letsels, een diagnose te stellen, te behandelen en/of door te verwijzen. Het is aan het oordeel van de huisarts wanneer en welke hulpverlener hij inschakelt om de oudere en zijn geld en goederen in veiligheid te brengen. Ook hier heeft de huisarts zich te houden aan de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Belangrijke aspecten zijn de patiëntenvoorlichting, het toestemmingsvereiste en het beroepsgeheim (BW art. 7:457).
Bij vaststellen van de doodsoorzaak, de schouw, zal de huisarts ook alert moeten zijn op een niet-natuurlijke doodsoorzaak. Bij twijfel is het zijn plicht om onderzoek te laten verrichten door een forensisch geneeskundige.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4-5/2017

Bijblijven 4-5/2017 Naar de uitgave