Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012

Op zoek naar lucht: kortademigheid als reden van komst

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2012
Auteur:
Dr. C. van Boven
Belangrijke opmerkingen
Huisarts, huisartsenpraktijk Het Bolwerk te Franeker

Samenvatting

Kortademigheid is voor de patiënt en diens omgeving alarmerend. De klachten zijn vaak het gevolg van luchtwegproblematiek: astma, longontsteking, verkoudheid en tracheïtis. Daarnaast worden er ook frequent diagnosen gesteld waarbij de benauwdheid niet berust op luchtwegproblemen, zoals hyperventilatie als gevolg van spanningen, hartfalen en boezemfibrilleren. Hartfalen als oorzaak van kortademigheid neemt een prominente plaats in bij ouderen terwijl hyperventilatie vooral bij vrouwen in de leeftijdsgroep van 15-45 jaar wordt gezien. De huisarts schrijft in meer dan 50% van de contacten die starten met kortademigheid een recept uit. In 6,5% van de contacten wordt direct verwezen. Door alleen al de leeftijd en het geslacht van de patiënt te betrekken bij de diagnostiek kan de huisarts een inschatting maken van de voorafkans op een cardiale, pulmonale of psychische oorzaak van de benauwdheidsklachten. Dit gegeven, samen met kennis over de bijdrage van de klacht kortademigheid aan het stellen van onder andere de diagnoses hartfalen, longembolie, astma en COPD, maakt dat de huisarts goed in staat is de uiteindelijke diagnose bij de klacht kortademigheid te stellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Inspanningsastma