Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012

Benauwdheid bij volwassenen: denk ook aanlate onset asthma

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2012
Auteurs:
Drs. L. N. Venekamp, dr. E. J. M. Weersink
Belangrijke opmerkingen
Longartsen

Samenvatting

Dit hoofdstuk concentreert zich op de diagnose late onset asthma: astma waarbij de diagnose pas gesteld wordt op volwassen leeftijd. Kenmerkend voor astma dat is ontstaan op volwassen leeftijd is dat de longfunctie al kort na het begin van de klachten verminderd is en vrij snel kan afnemen, waarbij patiënten vaak prednisonafhankelijk worden. Het gaat bij patiënten met ernstige late onset asthma om een sterk heterogene groep. Twee verschillende fenotypes van late onset asthma komen met name naar voren: het ene wordt gekenmerkt door persisterende eosinofiele inflammatie van de luchtwegen, en het andere door adipositas als comorbiditeit. De differentiaaldiagnose wordt besproken. In principe verschilt de behandeling van astma bij volwassenen niet van die bij kinderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012 Naar de uitgave