Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012

Functionele benauwdheid en de rol van de psychosomatisch oefentherapeut

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2012
Auteurs:
M. C. de Lint, dr. T. C. olde Hartman
Belangrijke opmerkingen
Psychosomatisch oefentherapeut Cesar, in Oosterhout (gemeente Nijmegen), Lent, Bemmel en Gendt, docent communicatieve vaardigheden, mindfulnesstrainer
Huisarts in huisartspraktijk Oosterhout (gemeente Nijmegen) en huisarts-onderzoeker

Samenvatting

Functionele benauwdheid (benauwdheid zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak) komt veel voor in de eerste lijn. Huisartsen vinden deze klachten vaak moeilijk te behandelen en weten dikwijls niet goed hoe ze deze patiënten het beste kunnen helpen. De psychosomatisch oefentherapeut heeft een behandelaanbod op maat voor deze patiënten. Aan de hand van een casus bespreken we de functionele benauwdheid en de rol van psychosomatisch oefentherapeuten in de behandeling van deze klachten.
Functionele benauwdheid kan vele oorzaken hebben. Stress en spanningen kunnen een rol spelen. Ook kan het lichaam gevoeliger zijn geworden voor benauwdheidsprikkels. Sommige patiënten focussen zich meer op de klachten van benauwdheid en weer andere patiënten interpreteren de klachten verkeerd. Psychosomatisch oefentherapeuten kunnen helpen bij het vinden en geven van een verklaring voor de benauwdheidsklachten van een patiënt. Zij maken gebruik van een aantal effectieve behandelmogelijkheden: psycho-educatie en voorlichting, therapeutisch lichaamswerk (lichamelijke oefeningen, mindfulness, ontspanningsoefeningen), cognitieve gedragstherapie en taakgerichte hulpverlening (stappenplan op maat).
Psychosomatisch oefentherapeuten zijn laagdrempelig in de eerste lijn aanwezig. Ze gebruiken een lichaamsgerichte benadering, maar staan tegelijkertijd stil bij de externe en interne stressoren die een mogelijke rol spelen. Hierdoor is de psychosomatische oefentherapie een welkome aanvulling in de eerste lijn voor onverklaarde klachten in het algemeen en functionele benauwdheid in het bijzonder.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012 Naar de uitgave