Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2012 | Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012

Inspanningsastma

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2012
Auteur:
Drs. G. van Roekel
Belangrijke opmerkingen
Huisarts, kaderarts astma en COPD, staflid huisartsenopleiding

Samenvatting

Inspanningsastma (EIA) en luchtwegvernauwing zonder atopie tijdens inspanning (EIB) komen vaak voor. Tachtig tot negentig procent van de astmapatiënten met een atopische voorgeschiedenis heeft ook inspanningsastma. Het uitoefenen van inspanning veroorzaakt bij astmapatiënten een prikkel die tot luchtwegvernauwing aanleiding kan geven. Bij astmapatiënten die slecht ingesteld zijn op medicatie neemt de luchtwegobstructie bij geringere inspanning vaak toe. Bij (top)sporters zonder een atopie komt bij intensieve sportbeoefening met een hoog ademminuutvolume regelmatig een bronchusobstructie voor. Koude en droge lucht vormen tijdens het uitoefenen van de sport een extra risico op bronchusobstructie. De verklaring kent twee hypotheses: de hyperosmolaire, waarbij door uitdroging de osmolariteit stijgt, wat indirect een prikkel is voor mestcellen om mediatoren vrij te laten komen. De tweede is hyperemie na inspanning, waarbij vocht uit de capillairen in de bronchuswand dringt en zo een luchtwegvernauwing veroorzaakt. De behandeling is vergelijkbaar met die van astma. Tot besluit wordt een praktische strategie voor de diagnose en behandeling van EIA en EIB beschreven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2012

Bijblijven 5/2012 Naar de uitgave