Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014

Op welke leeftijd wordt hydrocefalus ontdekt, en wat is de rol van hoofdomtrekmetingen?

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 3/2014
Auteurs:
J.A. Deurloo, J.M. Breuning-Boers, R.H. Gooskens, P.H. Verkerk
Belangrijke opmerkingen
J.A. Deurloo, jeugdarts KNMG, wetenschappelijk medewerker, TNO Child Health, Leiden, GGD Hollands Noorden, Schagen. J.M. Breuning-Boers, kinderarts n.p., TNO Child Health, Leiden. R.H. Gooskens, kinderneuroloog, Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschap, afdeling Neurologie en Neurochirurgie, Wilhelmina Kinderziekenhuis Universitair Medisch Centrum, Utrecht. P.H. Verkerk, arts Maatschappij & Gezondheid, TNO Child Health, Leiden. Correspondentie: paul.verkerk@tno.nl.

Samenvatting

Het doel van deze studie was te onderzoeken op welke leeftijd hydrocefalus in Nederland wordt ontdekt, en wat de rol van hoofdomtrekmetingen is bij het ontdekken van hydrocefalus. Hiertoe is een retrospectief statusonderzoek verricht bij kinderen die zijn behandeld voor hydrocefalus in een tertiair kinderziekenhuis in Nederland. De studiegroep bestond uit 146 patiënten. Van de 122 patiënten van wie de reden voor verwijzing bekend was, werden 38 patiënten (31%) verwezen vanwege bijzonderheden in de hoofdomtrek. 89% (95%-BI: 82-93) van de patiënten werd ontdekt in het eerste levensjaar. Na het eerste levensjaar werden geen patiënten verwezen vanwege bijzonderheden in de hoofdomtrek. Het merendeel van de patiënten werd ontdekt om andere redenen dan een afwijkende hoofdomtrek. Hoofdomtrekmetingen lijken weinig waarde te hebben voor het opsporen van hydrocefalus na het eerste levensjaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel