Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014

Het opsporen van psychosociale problemen bij kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar door de jeugdgezondheidszorg

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 3/2014
Auteurs:
M.H.C. Theunissen, M.S. de Wolff, A.G.C. Vogels, S.A. Reijneveld
Belangrijke opmerkingen
M.H.C. Theunissen, onderzoeker/psycholoog, M.S. de Wolff, onderzoeker/pedagoog en A.G. Vogels, onderzoeker/ontwikkelingspsycholoog, TNO Child Health, Leiden. S.A. Reijneveld, sociaal-geneeskundige en epidemioloog, Afdeling Gezondheidswetenschappen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen; TNO Child Health, Leiden. Correspondentie: meinou.theunissen@tno.nl.
Dit onderzoek was niet mogelijk geweest zonder de inzet van medewerkers van de 18 deelnemende jeugdgezondheidsorganisaties, en van veel ouders. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw.

Samenvatting

Op 17 juni 2013 promoveerde Meinou Theunissen op het proefschrift ‘The early detection of psychosocial problems in children aged 0 to 6 years by Dutch preventive child Healthcare: professionals and their tools’. Het proefschrift richt zich op de vroegsignalering door de jeugdgezondheidszorg van emotionele en gedragsproblemen (psychosociale problemen) van kinderen in de leeftijd van nul tot en met zes jaar. Belangrijke vraag daarbij is of korte oudervragenlijsten de signalering door de jeugdgezondheidszorg kunnen verbeteren. Uit het proefschrift blijkt dat de kwaliteit van de vroegsignalering van psychosociale problemen door de jeugdgezondheidszorg zonder gebruik van instrumenten niet optimaal is: men kan niet vertrouwen op het klinisch oordeel van individuele jeugdgezondheidszorg (JGZ) medewerkers alleen. Korte oudervragenlijsten waarvan de validiteit is aangetoond, kunnen de signalering van psychosociale problemen aanzienlijk verbeteren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Redactioneel