Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Nascholing | Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013

Nieuwe orale anticoagulantia

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Elise Eerenberg, prof.dr. Saskia Middeldorp
Belangrijke opmerkingen
arts-onderzoeker
internist
Mogelijke belangenverstrengeling: het AMC ontving financiele vergoedingen van Sanofi, GSK, Meda Pharma, Boehringer Ingelheim, Bayer en Pfizer/Bristol Meyers Squibb voor het geven van lezingen, voor het ontwikkelen van onderwijspresentaties en voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek door prof.dr. S. Middeldorp.

Samenvatting

Eerenberg ES, Middeldorp S. Nieuwe orale anticoagulantia. Huisarts Wet 2013;56(7):337-41.
Het afgelopen decennium is er een nieuwe generatie orale antistollingsmiddelen aangetreden, NOAC’s (nieuwe orale anticoagulantia) genaamd. Deze middelen zijn vooral ontwikkeld om patiënten met (een risico op) trombose te ontslaan van frequente controle bij de Nederlandse trombosediensten. Want terwijl gebruik van hun voorgangers, de vitamine K-antagonisten (VKA), verplicht tot regelmatige bepaling van het antistollende effect, werken NOAC’s stabiel en is routinematige controle overbodig. Inmiddels zijn er enkele NOAC’s in Europa geregistreerd voor een aantal klinische indicaties. NOAC’s zijn nog niet voor alle indicaties van VKA goedgekeurd, en worden ook nog niet voor alle geregistreerde indicaties vergoed. De werking van NOAC’s zou bovendien kunnen afwijken bij patiënten die niet voldoen aan de in- en exclusiecriteria van de wetenschappelijke onderzoeken. Verder is er geen informatie uit patiëntenonderzoek beschikbaar over wat te doen bij bloedingen of welke laboratoriumtests in te zetten wanneer men het bloedverdunnend effect wel moet bepalen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013 Naar de uitgave