Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Nascholing | Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013

Late gevolgen van kankerbehandeling: gedeelde zorg

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2013
Auteurs:
dr. Janine Nuver, Hink Boer, Sophie Bunskoek, dr. Sabine Siesling, dr. Annette Berendsen, prof.dr. Jourik Gietema
Belangrijke opmerkingen
medisch oncoloog
arts-onderzoeker
verpleegkundig specialist
medisch oncoloog
Enschede
hoofd onderzoek
huisarts
Dit nascholingsartikel is een aflevering in de serie ‘Oncologie’.

Samenvatting

Nuver J, Boer H, Bunskoek S, Siesling S, Berendsen AJ, Gietema JA. Late gevolgen van kankerbehandeling: gedeelde zorg. Huisarts Wet 2013;56(7):342-5.
Veel nadelige effecten van behandelingen van kanker treden pas na jaren op. Voorbeelden zijn cardiotoxiciteit, metabool syndroom en osteoporose. Deze late effecten kunnen soms gunstig worden beïnvloed of worden voorkomen, als ze tijdig worden opgespoord. Patiënt en huisarts dienen betrokken te worden bij de zorg om deze potentiële late toxiciteit, door het ontwikkelen van een duidelijk nazorgplan voor elke overlever, waarin patiënt, huisarts en oncoloog ieder een eigen rol hebben. De huisarts is een belangrijke en logische speler in deze zogeheten shared care, gezien zijn generalistische achtergrond en zijn kennis van multimorbiditeit. Voor het slagen van shared care zijn wel betere richtlijnen nodig en is meer onderzoek vereist naar nut en frequentie van screening op de diverse late effecten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013 Naar de uitgave