Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Nascholing | Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013

Dermatocorticosteroïden bij constitutioneel eczeem

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Shiarra Stewart, dr. Suzanne Pasmans, dr. Marjolein de Bruin-Weller
Belangrijke opmerkingen
arts in opleiding tot specialist dermatologie
dermatoloog
Dit nascholingsartikel is de eerste aflevering van de serie Dermatologie.

Samenvatting

Stewart SM, Pasmans SGMA, De Bruin-Weller MS. Dermatocorticosteroïden bij constitutioneel eczeem. Huisarts Wet 2013;56(7):346-50.
Constitutioneel eczeem (CE) is een chronische, recidiverende en veel voorkomende huidaandoening, die een volksgezondheidsprobleem vormt door zijn prevalentie, kosten en invloed op de kwaliteit van leven. Dermatocorticosteroïden vormen de belangrijkste peiler van de behandeling van CE. Dermatocorticosteroïden zijn ingedeeld in vier sterkteklassen; er zijn aanbevelingen voor maximaal aan te brengen hoeveelheden per klasse. Voor het toepassen van de adequate hoeveelheid dermatocorticosteroïd kan men het beste gebruikmaken van de vingertopeenheid. Tijdens een exacerbatie van CE luidt het advies om tweemaal per dag te smeren om het eczeem zo snel mogelijk onder controle te krijgen. Bij een goede respons kan men overgaan op een onderhoudsschema, waarbij men het dermatocorticosteroïd intermitterend gebruikt. In de remissiefase kan een preventief smeerschema tot een langere eczeemvrije periode leiden. Helaas bestaat er een wijdverbreide angst voor het gebruik van dermatocorticosteroïden onder patiënten, verzorgers van patiënten, maar ook onder professionals en andere hulpverleners. Inconsequente informatie door professionals over het gebruik van dermatocorticosteroïden kan de corticofobie bij patiënten of verzorgers van patiënten vergroten. Vooral angst voor een dunne huid is aanwezig, maar onomkeerbare atrofie blijkt in de praktijk bij correct gebruik van het dermatocorticosteroïd zelden voor te komen. Bij gebruik van (zeer) potente dermatocorticosteroïden blijkt onderdrukking van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras plaats te vinden. Onderzoek heeft aangetoond dat de kans op systemische bijwerkingen klein is bij fluticasonpropionaat en mometasonfuroaat.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013 Naar de uitgave