Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-07-2013 | Nascholing | Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013

Tekenbeet: dilemma’s in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Marije Brouwer, Marloes Rietmeijer-Mentink, dr. Hein Sprong, dr. Hans van der Wouden, prof.dr. Patrick Bindels
Belangrijke opmerkingen
huisarts
universitair hoofddocent. RIVM, laboratorium voor zoönosen en omgevingsmicrobiologie:
onderzoeker
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Brouwer ML, Rietmeijer-Mentink M, Sprong H, Van der Wouden JC, Bindels PJE. Tekenbeet: dilemma’s in de huisartsenpraktijk. Huisarts Wet 2013;56(7):…
Tekenbeten komen geregeld voor en naar schatting bezoekt een op de vijftien mensen die een tekenbeet hebben opgelopen hun huisarts. In 2009 betrof het in Nederland 93.000 consulten, hetgeen een verdrievoudiging is ten opzichte van 1994. Ongeveer 10% van de teken in Nederland is besmet met de bacterie Borrelia Burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In sommige gebieden komt een hogere prevalentie van besmetting voor. Het risico op het ontstaan van de ziekte van Lyme is klein als men de teek binnen 24 uur verwijdert. Erythema migrans, het klassieke eerste stadium van de ziekte van Lyme, behandelt men op grond van het klinisch beeld met antibiotica. Een huidreactie die binnen een paar dagen ontstaat, kleiner is dan 5 centimeter en ook snel weer verdwijnt, is een hypersensitieve reactie die niet door de ziekte van Lyme veroorzaakt wordt. Serologisch onderzoek is alleen nodig bij een onduidelijk huidbeeld en heeft pas na 6 weken voldoende sensitiviteit om een infectie uit te sluiten. Postexpositieprofylaxe is niet nodig na elke tekenbeet, maar kan men wel geven als de teek langer dan 24 uur heeft vastgezeten. Een eenmalige gift antibiotica verkleint het risico op het ontstaan van de ziekte van Lyme.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

Huisarts en wetenschap 7/2013 Naar de uitgave