Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap 9/2016

01-09-2016 | Beschouwing

Multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk

Auteur: Dr. Hilde Luijks

Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 9/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Luijks HDP. Multimorbiditeit vanuit het perspectief van de huisarts. Huisarts Wet 2016;59(9):400-2.
Multimorbiditeit komt veel voor, maar in richtlijnen wordt er weinig rekening mee gehouden. Het besef groeit dat comorbiditeit een ongunstige invloed heeft op de prognose van chronische aandoeningen – bijvoorbeeld artrose en hart- en vaatziekten bij diabetes. De zorgbehoeften van patiënten met multimorbiditeit zijn echter vaak complex en verschillen per individuele patiënt. Daarom vinden huisartsen – zo is uit focusgroeponderzoek gebleken – dat de zorg voor deze patiënten in de eerste plaats patiëntgericht moet zijn. De richtlijnen voor afzonderlijke aandoeningen sluiten, ook in combinatie, vaak niet goed aan bij de situatie en zouden daarom expliciet plaats moeten inruimen voor het gezonde verstand. Het principe van evidence-based geneeskunde is immers dat het best beschikbare bewijs gecombineerd wordt met persoonlijke klinische ervaring.
Het wetenschappelijk onderzoek zou er meer rekening mee moeten houden dat het verkregen bewijs ook bruikbaar en zinvol is bij multimorbiditeit. Dat kan bijvoorbeeld door inclusiecriteria te verruimen en door naast ziektespecifieke ook generieke uitkomstmaten te hanteren. Ook ligt er een taak voor medische (vervolg)opleidingen om artsen te trainen in het gebruik van hun gezonde verstand en in de bijbehorende communicatieve vaardigheden.
Literatuur
1.
go back to reference Luijks HDP. Multimorbidity in primary care: focus on the general practitioner’s perspective [Proefschrift]. Nijmegen: Radboudumc, 2015. Luijks HDP. Multimorbidity in primary care: focus on the general practitioner’s perspective [Proefschrift]. Nijmegen: Radboudumc, 2015.
Metagegevens
Titel
Multimorbiditeit in de huisartsenpraktijk
Auteur
Dr. Hilde Luijks
Publicatiedatum
01-09-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Huisarts en wetenschap / Uitgave 9/2016
Print ISSN: 0018-7070
Elektronisch ISSN: 1876-5912
DOI
https://doi.org/10.1007/s12445-016-0240-8

Andere artikelen Uitgave 9/2016

Huisarts en wetenschap 9/2016 Naar de uitgave