Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2016 | Onderzoek | Uitgave 9/2016

Huisarts en wetenschap 9/2016

Een geriatrisch zorgmodel voor thuiswonende, kwetsbare ouderen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 9/2016
Auteurs:
Dr. Emiel Hoogendijk, prof.dr. Henriëtte van der Horst, Peter van de Ven, prof.dr. Jos Twisk, Dr. Dorly Deeg, Dr. Karen van Leeuwen, prof.dr. G. Nijpels, Dr. A.P.D. Jansen, Dr. H.P.J. van Hout, J.P.C.M. van Campen
Belangrijke opmerkingen
EMGO+ VUmc, Afdeling Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam: dr. E.O. Hoogendijk, onderzoeker; prof.dr. H.E. van der Horst, hoogleraar huisartsgeneeskunde; dr. K.M. van Leeuwen, onderzoeker; prof.dr. G. Nijpels, hoogleraar huisartsgeneeskunde; dr. A.P.D. Jansen, onderzoeker; dr. H.P.J. van Hout, onderzoeker. EMGO+ VUmc, afdeling Epidemiologie & Biostatistiek, De Boelelaan 1117, 1081 HV Amsterdam: dr. P.M. van de Ven, statisticus; prof.dr. J.W.R. Twisk, hoogleraar toegepaste biostatistiek; prof.dr. D.J.H. Deeg, hoogleraar epidemiologie van veroudering. MC Slotervaart, afdeling Geriatrie, Postbus 90440, 1006 BK Amsterdam: J.P.C.M. van Campen, klinisch geriater.
Correspondentie: e.hoogendijk@vumc.nl
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Hoogendijk EO, Van der Horst HE, Van de Ven PM, Twisk JWR, Deeg DJH, Frijters DHM, et al. Effectiveness of a Geriatric Care Model for frail older adults in primary care: results from a stepped wedge cluster randomized trial. Eur J Intern Med 2016;28:43-51. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.
Belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Hoogendijk EO, Van der Horst HE, Van de Ven PM, Twisk JWR, Deeg DJH, Van Leeuwen KM, Van Campen JPCM, Nijpels G, Jansen APD, Van Hout HPJ. Een geriatrisch zorgmodel voor thuiswonende kwetsbare ouderen.Huisarts Wet 2016;59(9):396-9.

Doel

Het evalueren van de effecten van het Geriatrisch Zorgmodel (GZM), een geïntegreerd zorgprogramma, op de kwaliteit van leven van kwetsbare ouderen.

Methode

Tussen mei 2010 en maart 2013 hebben we een gerandomiseerd onderzoek uitgevoerd onder 1147 thuiswonende kwetsbare ouderen (PRISMA-7-score ≥ 3) uit 35 huisartsenpraktijken in Amsterdam en West-Friesland (Nederlands Trial Register NTR2160). De interventie bestond uit geriatrische assessments door een praktijkondersteuner ouderenzorg (poh) bij de oudere thuis, uitmondend in een samen met de oudere opgesteld persoonlijk zorgplan. De poh’s hebben deze interventie elke zes maanden herhaald. De poh’s werkten nauw samen met de huisarts en kregen begeleiding van een geriatrisch expertteam. Patiënten met complexe zorgbehoeften werden besproken in een multidisciplinair overleg. Ouderen in de controlegroep ontvingen de gebruikelijke zorg. De primaire uitkomstmaat was kwaliteit van leven en secundaire uitkomstmaten waren gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven, functionele beperkingen, ervaren gezondheid, psychisch welbevinden, sociaal functioneren en ziekenhuisopnamen. We hebben de uitkomsten bij aanvang van het onderzoek en na 6, 12, 18 en 24 maanden gemeten.

Resultaten

Van de 1147 deelnemende kwetsbare ouderen namen 782 ouderen tot aan het eind van de follow-up deel aan het onderzoek. We vonden voor geen enkele uitkomstmaat significante verschillen tussen de interventiegroep en de groep die de gebruikelijke zorg ontving.

Conclusie

Het GZM bleek in ons onderzoek niet effectiever te zijn dan de gebruikelijke zorg die kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk ontvangen. Op basis van dit onderzoek, en ander recentelijk in Nederland uitgevoerd onderzoek, is grootschalige implementatie van geïntegreerde zorgprogramma’s voor kwetsbare ouderen op dit moment niet aan te bevelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2016

Huisarts en wetenschap 9/2016 Naar de uitgave

Intermezzo

CVRM