Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | KLINISCHE LES | Uitgave 5/2010

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2010

Minder toedienfouten met medicatie, wat helpt echt?

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2010
Auteurs:
Marian Smeulers, Hester Vermeulen
Belangrijke opmerkingen
stafadviseur Kwaliteit en Procesinnovatie AMC
stafadviseur en senior onderzoeker,AMC Amsterdam, docent EBP en lid lectoraat EBN, Amsterdam School of Health Professions,

Abstract

Uit het rapport ‘Onbedoelde schade’ blijkt dat naar schatting elk jaar 1.735 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen overlijden ten gevolge van onbedoelde schade.1) Medicatiefouten blijken een belangrijke oorzaak van onbedoelde schade te zijn en kunnen optreden in verschillende fasen van het medicatieproces. Verpleegkundigen zijn vooral betrokken bij het laatste deel van het medicatieproces, het toedienen van de medicatie.2) Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van medicatiefouten toedienfouten zijn. In deze klinische les wordt ingegaan op de omvang, soorten en oorzaken van medicatiefouten. Vervolgens wordt de effectiviteit besproken van een aantal veel toegepaste interventies om het aantal toedienfouten met medicatie te verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2010 Naar de uitgave