Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2010 | TOEPASS IN GINDE PRAKTIJK | Uitgave 5/2010

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2010

Gereedheid voor EBP

De invloed van persoonskenmerken, teamleren, leerklimaat en afdelingskenmerken

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice > Uitgave 5/2010
Auteur:
Jeroen Martens
Belangrijke opmerkingen
MScN teamleider Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg, Zeeland

Abstract

Ondanks toenemende aandacht in de laatste jaren voor evidence-based practice (EBP) is er weinig bekend over het gebruik van onderzoeksgegevens in de praktijk. Terwijl kennis van effectieve zorg snel groeit, lijkt het erop dat de transfer van deze kennis in de dagelijkse praktijk faalt. Evenredig met de groei van het aantal gepubliceerde (gerandomiseerde) onderzoeken wordt er steeds meer gepubliceerd over het ontbreken van een vertaling van onderzoeksgegevens naar de praktijk en lijkt het erop dat de transfer van deze kennis in de dagelijkse praktijk faalt.1,2) Deze zogenoemde kloof tussen theorie en praktijk (theory-practice gap) is een belangrijke conclusie van veel wetenschappelijk onderzoek.3) Er is nog weinig onderzoek gedaan naar factoren die van invloed zijn op de gereedheid van organisaties voor EBP.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice

Met het Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice (NTvEBP) wordt een brug geslagen tussen de wetenschap en de verpleegkundige praktijk van alledag. Want verpleegkundigen professionaliseren voortdurend en zoeken naar wegen om het eigen handelen wetenschappelijk te onderbouwen.

TvZ

Het vakblad TvZ belicht de verpleegkundige praktijk én wetenschap. De diepgaande en wetenschappelijke artikelen gaan over onderzoek, opinie, beleid en management.

BSL Verpleegkundige Totaal

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Nederlands Tijdschrift voor Evidence Based Practice 5/2010 Naar de uitgave