Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Artikel | Uitgave 5/2009

Denkbeeld 5/2009

Lichamelijke inactiviteit bij dementie

De rol van pijn en voeding

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 5/2009
Auteurs:
Erik Scherder, Laura Eggermont
Belangrijke opmerkingen
Erik Scherder is hoogleraar Klinische Neuropsychologie en hoofd van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Laura Eggermont is post-doc op de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Samenvatting

In het vorige nummer van DENKBEELD schreven Erik Scherder en Laura Eggermont over de invloed van bewegen op geheugenprocessen bij ouderen met en zonder dementie. Daarbij wezen zij juist ook op het negatieve effect dat niet-bewegen (immobiliteit) heeft op het cognitief functioneren. In dit nummer aandacht voor twee mogelijke oorzaken van toenemende lichamelijke inactiviteit bij mensen met dementie: pijn en verandering van het voedingspatroon.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2009

Denkbeeld 5/2009 Naar de uitgave

Minithema Seksualiteit en dementie

‘Ik heb een andere jongen ontmoet’

Minithema Seksualiteit en dementie

Zet de eerste stap