Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Wetenschap | Uitgave 7/2013

GZ - Psychologie 7/2013

Kosteneffectiviteitsanalyse van de cursus Geen Paniek

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Esther Boonk, Dr Peter Meulenbeek, Dr Rilana Prenger, Prof. dr Filip Smit
Belangrijke opmerkingen
Esther Boonk is in mei 2012 afgestudeerd aan de Universiteit Twente. Zij schreef voor haar studie Psychologie een masterscriptie over kosteneffectiviteitsanalyses. Zij is werkzaam als psycholoog bij Mediant GGZ. Correspondentieadres: e.boonk@ home.nl.
Dr. Peter Meulenbeek is universitair docent bij de Universiteit Twente en gezondheidszorgpsycholoog bij GGNet.
Dr. Rilana Prenger is gepromoveerd aan de Universiteit Twente. Haar promotieonderzoek richtte zich op het meten van uitkomsten en kosteneffectiviteit van gezondheidsbevorderende gedragsinterventies.
Prof. dr. Filip Smit is hoogleraar bij VUmc Amsterdam en Trimbos-instituut.

Samenvatting

Een kosteneffectiviteitsanalyse van een cursus voor mensen met lichte tot matige paniekklachten Geen Paniek werd uitgevoerd. 217 cursisten namen deel aan de gerandomiseerde gecontroleerde trial (RCT). 109 deelnemers werden toegewezen aan de interventie, 108 deelnemers kwamen op de wachtlijst met vrije toegang tot gebruikelijke zorg. De primaire uitkomstmaat was het wel of niet hebben van een paniekstoornis volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders IV (DSM-IV) bij follow-up, gemeten met de Mini International Neuropsychiatric Interview Plus (MINI-Plus). Als secundaire uitkomstmaat werd een klinisch significante verandering op de Panic Disorder Severity Scale (PDSS-SR) genomen. Alle kosten werden in de analyse meegenomen vanuit het maatschappelijke perspectief. De mediane incrementele kosteneffectiviteitsratio (IKER) was € 6.942 (95% BI -33.160 - 67.698) per behandelsucces volgens de MINI/DSM-IV PD status, met een kans van 62% acceptabeler te zijn vanuit een oogpunt van kosteneffectiviteit dan de gebruikelijke zorg bij een maximale betalingsbereidheid van € 10.000. De grootste kostenpost was de tijd geïnvesteerd door therapeuten. De resultaten van de huidige studie laten zien dat de interventie ook kosteneffectief is wanneer het gaat om preventie én behandeling van paniekstoornis. Wanneer de tijd geïnvesteerd door therapeuten beperkt wordt, verbetert de kosteneffectiviteit verder.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

GZ - Psychologie 7/2013 Naar de uitgave