Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Wetenschap | Uitgave 7/2013

GZ - Psychologie 7/2013

Het Unified Protocol: een veelbelovende transdiagnostische aanpak

Tijdschrift:
GZ - Psychologie > Uitgave 7/2013
Auteurs:
Ymke Kleissen, Ger Schurink
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Ymke Kleissen is studente psychologie aan de Universiteit Twente en mindfulnesstrainer (y.kleissen@outlook.com).
Ger Schurink is cognitief gedragstherapeut, psychotherapeut en docent MBCT (mbcttrainingen.nl).
Binnenkort verschijnt een Nederlandse vertaling van Barlow e.a. (2011): Barlow, D. H., Farchione, T. J., Fairholme, C. P., Ellard, K. K., Boisseau, C. L., Allen, L. B., & Ehrenreich- May, J. (2013). Behandelgids Uniform Protocol voor de transdiagnostische behandeling van emotionele stoornissen, therapeutenhandleiding. Amsterdam: Uitgeverij

Samenvatting

De laatste jaren worden affectieve stoornissen steeds vaker behandeld met diagnosespecifieke protocollen. De scholingskosten en -tijd voor behandelaars zijn bij deze manier van werken relatief hoog. Tegelijkertijd wordt het steeds duidelijker dat affectieve stoornissen veel gemeenschappelijk hebben: emotieregulatie speelt een cruciale rol in het ontstaan en voortbestaan van alle affectieve stoornissen. Op basis van deze inzichten hebben Barlow en collega’s (2011) het Unified Protocol (UP) ontwikkeld. Dit is één enkel behandelprotocol dat toepasbaar is bij alle affectieve stoornissen. Het is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie en richt zich specifiek op emotieregulatie. Wat het UP extra interessant maakt, is dat het één van de eerste protocollen is waarin mindfulnessvaardigheden een belangrijk onderdeel zijn.
Het huidige artikel biedt een kennismaking met een dimensionele benadering van affectieve stoornissen en de daarop gebaseerde aanpak van het UP. Het besteedt aandacht aan de meerwaarde van mindfulness in een cognitiefgedragstherapeutisch protocol als het UP. In de literatuur heersen hoge verwachtingen van een transdiagnostische aanpak en de eerste bevindingen zijn bemoedigend. Verder onderzoek is nodig: de werkzaamheid van het UP is nog niet vergeleken met die van bewezen effectieve protocollen. Dit lijkt zeer de moeite waard, want het UP blijkt een aanpak met potentie. GZ-psychologen biedt het de mogelijkheid om op een doelmatige manier diverse angst- en stemmingsstoornissen te behandelen met één protocol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

GZ-Psychologie

GZ-Psychologie is een onafhankelijk tijdschrift en richt zich geheel op de snelgroeiende beroepsgroep van gz-psychologen, waarvan er inmiddels meer dan 15.000 zijn. GZ-Psychologie wil de identiteit en ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2013

GZ - Psychologie 7/2013 Naar de uitgave