01-02-2004 | Artikelen
Kinderen met coeliakie
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 1/2004
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Coeliakie is een intolerantie voor glutenpeptiden van tarwe, rogge, gerst, kamut en spelt. De ziekte wordt veroorzaakt door een afwijkende immuunrespons door de T-lymfocyten van de dunne darm bij voor coeliakie gepredisponeerde mensen. Het was de Nederlandse kinderarts Karel Dicke die in de jaren veertig van de vorige eeuw ontdekte dat gluteninname nadelig was voor kinderen met coeliakie en de behandeling met een glutenvrij dieet introduceerde. Met een frequentie van 0,5% is coeliakie de meest voorkomende immunogemedieerde voedingsintolerantie, maar de klinische expressie van de ziekte is zeer variabel en wordt door artsen vaak niet herkend. Behandeling met een glutenvrij dieet verbetert de symptomen en de histologische afwijkingen van de dunne darm en beschermt de patiënt tegen het ontstaan van complicaties. De nieuwe inzichten met betrekking tot de vroege opsporing (screening) en behandeling van coeliakie worden besproken.