Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004

01-02-2004 | Artikelen

Behandeling en preventie van coeliakie

Auteurs: E. K. George, G. D. Hopman

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde | Uitgave 1/2004

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De behandeling van coeliakie bestaat uit het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Inname van gluten veroorzaakt bij coeliakiepatiënten vlokatrofie van de dunne darm, waardoor resorptiestoornissen kunnen ontstaan. In een glutenvrij dieet zijn de glutenbevattende graansoorten als tarwe, rogge en gerst niet toegestaan. Haver op zich is niet toxisch voor coeliakiepatiënten, maar omdat het in Nederland vaak gecontamineerd is met glutenbevattende granen, is haver vooralsnog ongeschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije voeding bevat bij inname volgens de aanbevolen hoeveelheden per leeftijd en geslacht voldoende voedingsstoffen. Het blijft daarbij belangrijk om het dieet regelmatig te evalueren met het oog op de volwaardigheid van de voeding in de veranderende levensfasen en ter motivatie om het dieet vol te houden. Het is niet ondenkbaar dat nieuwe strategieën in de behandeling en preventie van coeliakie zich binnen afzienbare tijd ontwikkelen, nu er steeds meer inzicht komt in de pathogenese van coeliakie. Gedacht moet worden aan een combinatie van mogelijkheden: het selecteren van granen met weinig schadelijke glutenpeptiden, gevolgd door het enzymatisch verwijderen van resterende toxische elementen en het selectief blokkeren van de hla-dq2- of dq8-moleculen, het enzym weefseltransglutaminase of glutenspecifieke T-cellen, die alle een rol spelen bij het ontstaan van coeliakie. Daarnaast lijkt primaire preventie van coeliakie bij mensen met een verhoogd risico op grond van epidemiologische gegevens een reële mogelijkheid. Introductie van een voedselallergeen tijdens borstvoeding kan leiden tot orale tolerantie voor dit antigeen. Hoewel het nog onzeker is of dit ook voor gluten geldt, zou borstvoeding kunnen beschermen tegen het ontwikkelen van coeliakie.
Literatuur
go back to reference Murray JA. The widening spectrum of celiac disease. Am J Clin Nutr 1999;69:354-65.PubMed Murray JA. The widening spectrum of celiac disease. Am J Clin Nutr 1999;69:354-65.PubMed
go back to reference Fine KD, Meyer RL, Lee EL. The prevalence and causes of chronic diarrhea in patients with celiac sprue treated with a gluten-free diet. Gastroenterology 1997;112:1830-8.CrossRefPubMed Fine KD, Meyer RL, Lee EL. The prevalence and causes of chronic diarrhea in patients with celiac sprue treated with a gluten-free diet. Gastroenterology 1997;112:1830-8.CrossRefPubMed
go back to reference Deutsch, H. Food legislation and contamination. Conferentieverslag. Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere 1998. Deutsch, H. Food legislation and contamination. Conferentieverslag. Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere 1998.
go back to reference Vader LW, Ru A de, Wal Y van der, et al. Specificity of tissue transglutaminase explains cereal toxicity in celiac disease. J Exp Med 2002;195:643-9.CrossRefPubMed Vader LW, Ru A de, Wal Y van der, et al. Specificity of tissue transglutaminase explains cereal toxicity in celiac disease. J Exp Med 2002;195:643-9.CrossRefPubMed
go back to reference Srinivasan UN, Leonard N, Jones E, et al. Absence of oats toxicity in adult coeliac disease. BMJ 1996;13:1300-1. Srinivasan UN, Leonard N, Jones E, et al. Absence of oats toxicity in adult coeliac disease. BMJ 1996;13:1300-1.
go back to reference Janatuinen EK, Kemppainen TA, Julkunen RJK, et al. No harm from five year ingestion of oats in coeliac disease. Gut 2002;50:332-5.CrossRefPubMed Janatuinen EK, Kemppainen TA, Julkunen RJK, et al. No harm from five year ingestion of oats in coeliac disease. Gut 2002;50:332-5.CrossRefPubMed
go back to reference Janssen FW. Is havermout geschikt voor een glutenvrij dieet? Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging 1996;23:97. Janssen FW. Is havermout geschikt voor een glutenvrij dieet? Kwartaalblad Nederlandse Coeliakie Vereniging 1996;23:97.
go back to reference Thompson T. Questionable foods and the gluten-free diet: Survey of current recommendations. J Am Diet Assoc 2000;100:463-5.CrossRefPubMed Thompson T. Questionable foods and the gluten-free diet: Survey of current recommendations. J Am Diet Assoc 2000;100:463-5.CrossRefPubMed
go back to reference Janssen FW. Codex standard for gluten free products. Conferentieverslag. Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere 1998. Janssen FW. Codex standard for gluten free products. Conferentieverslag. Association of European Coeliac Societies. The Finnish Coeliac Society, Tampere 1998.
go back to reference Chartrand LJ, Russo PA, Duhaime AG, et al. Wheat starch intolerance in patients with celiac disease. J Am Diet Assoc 1997;97:612-8.CrossRefPubMed Chartrand LJ, Russo PA, Duhaime AG, et al. Wheat starch intolerance in patients with celiac disease. J Am Diet Assoc 1997;97:612-8.CrossRefPubMed
go back to reference Meerkostenberekening van het glutenvrije dieet, Nederlandse Coeliakie Vereniging, 2002. Meerkostenberekening van het glutenvrije dieet, Nederlandse Coeliakie Vereniging, 2002.
go back to reference Drongelen K, Bastiani W, Donker A, et al. Coeliakie en de rol van de diëtist. Ned Tijdschr Diëtisten 2002;57:93-100. Drongelen K, Bastiani W, Donker A, et al. Coeliakie en de rol van de diëtist. Ned Tijdschr Diëtisten 2002;57:93-100.
go back to reference Vader LW, Kooy YMC, Veelen P van, et al. The gluten response in children with coeliac disease is directed towards multiple gliadin and glutenin peptides. Gastroenterology 2002;122:1729-37.CrossRefPubMed Vader LW, Kooy YMC, Veelen P van, et al. The gluten response in children with coeliac disease is directed towards multiple gliadin and glutenin peptides. Gastroenterology 2002;122:1729-37.CrossRefPubMed
go back to reference Shan L, Molberg O, Parrot I, et al. Structural basis for gluten intolerance in celiac sprue. Science 2002;297:2275-9.CrossRefPubMed Shan L, Molberg O, Parrot I, et al. Structural basis for gluten intolerance in celiac sprue. Science 2002;297:2275-9.CrossRefPubMed
go back to reference Cerf-Bensussan N, Heyman M. A bacterial enzym to treat celiac disease? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2003;36:585-6.CrossRefPubMed Cerf-Bensussan N, Heyman M. A bacterial enzym to treat celiac disease? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2003;36:585-6.CrossRefPubMed
go back to reference Wal Y van de, Kooy YMC, Drijfhout JW, et al. Peptide binding characteristics of the coeliac disease-associated DQ (a1*0501,ß1*0201) molecule. Immunogenetics 1996;44:246-3.CrossRefPubMed Wal Y van de, Kooy YMC, Drijfhout JW, et al. Peptide binding characteristics of the coeliac disease-associated DQ (a1*0501,ß1*0201) molecule. Immunogenetics 1996;44:246-3.CrossRefPubMed
go back to reference Molberg O, McAdam SN, Körner R, et al. Tissue trans-glutaminase selectively modifies gliadin peptides that are recognized by gut-derived T cells in celiac disease. Nat Med 1998;4:713-7.CrossRefPubMed Molberg O, McAdam SN, Körner R, et al. Tissue trans-glutaminase selectively modifies gliadin peptides that are recognized by gut-derived T cells in celiac disease. Nat Med 1998;4:713-7.CrossRefPubMed
go back to reference Mearin ML, Koning F. Tissue trans-glutaminase: master regulator of celiac disease? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2003;36:9-11.CrossRefPubMed Mearin ML, Koning F. Tissue trans-glutaminase: master regulator of celiac disease? J Pediatr Gastroenterol Nutr 2003;36:9-11.CrossRefPubMed
go back to reference Vader W, Stepniak D, Kooy Y, et al. The HLA-DQ2 gene dose effect in Celiac Disease is directly related to the magnitude and breadth of gluten-specific T-cell responses. Proc Natl Acad Sci USA 2003;100:12390-5.CrossRefPubMed Vader W, Stepniak D, Kooy Y, et al. The HLA-DQ2 gene dose effect in Celiac Disease is directly related to the magnitude and breadth of gluten-specific T-cell responses. Proc Natl Acad Sci USA 2003;100:12390-5.CrossRefPubMed
go back to reference Ivarsson A, Persson LÄ, Nyström L, et al. Epidemic of celiac disease in Swedish children. Acta Paedatr 2000;89:165-71.CrossRef Ivarsson A, Persson LÄ, Nyström L, et al. Epidemic of celiac disease in Swedish children. Acta Paedatr 2000;89:165-71.CrossRef
go back to reference Ivarsson A, Hernell O, Stenlund H, et al. Breast-feeding protects against celiac disease. Am J Clin Nutr 2002;75:914-21.PubMed Ivarsson A, Hernell O, Stenlund H, et al. Breast-feeding protects against celiac disease. Am J Clin Nutr 2002;75:914-21.PubMed
go back to reference Troncone R, Ferguson A. Gliadin presented via the gut induces oral tolerance in mice. Clin Exp Immunol 1988;72:284-7.PubMed Troncone R, Ferguson A. Gliadin presented via the gut induces oral tolerance in mice. Clin Exp Immunol 1988;72:284-7.PubMed
go back to reference Ivarsson A, Hernell O, Nyström L, et al. Children born in summer have increased risk for coeliac disease. J Epidemiol Community Health 2003;57:36-9.CrossRefPubMed Ivarsson A, Hernell O, Nyström L, et al. Children born in summer have increased risk for coeliac disease. J Epidemiol Community Health 2003;57:36-9.CrossRefPubMed
go back to reference Koning F. De immunologie van coeliakie. Tijdschr Kindergkd 2004;72:6-11. Koning F. De immunologie van coeliakie. Tijdschr Kindergkd 2004;72:6-11.
Metagegevens
Titel
Behandeling en preventie van coeliakie
Auteurs
E. K. George
G. D. Hopman
Publicatiedatum
01-02-2004
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde / Uitgave 1/2004
Print ISSN: 0376-7442
Elektronisch ISSN: 1875-6840
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03061532

Andere artikelen Uitgave 1/2004

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 1/2004 Naar de uitgave