Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2012 | Forum | Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012

Kinderen en jongeren met een langdurig ziek gezinslid in Nederland

Aantallen en enkele kenmerken

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2012
Auteurs:
dr. ir. Alice de Boer, Debbie Oudijk, Lucia Tielen
Belangrijke opmerkingen
Forum biedt onder meer plaats aan ingezonden commentaren en reacties, korte praktijkbijdragen, congresverslagen en boekbesprekingen. Aanwijzingen inzake lengte, opmaak en wijze van inzending (per e-mail) zijn verkrijgbaar bij het redactiesecretariaat. De redactie behoudt zich het recht voor om te redigeren en/of te bekorten.
Ongeveer 450.000 kinderen en jongeren (5-23 jaar) wonen samen met een langdurig lichamelijk of psychisch ziek gezinslid (12%). De meerderheid woont samen met een langdurig zieke ouder. Enkele tienduizenden hebben een langdurig zieke broer of zus. Onder de 13 tot 23 jarigen met zieke gezinsleden zijn lage sociaal economische groepen, allochtonen en eenoudergezinnen oververtegenwoordigd. Hun culturele participatie blijft achter bij de gemiddelde jongere, maar ze doen vaker aan sport in verenigingsverband, ook als gecorrigeerd wordt voor leeftijd, inkomen en etniciteit. Ze hebben net zo vaak als andere jongeren een (bij)baantje. In deze bijdrage gaan we in op de aantallen en enkele verschillen tussen jeugdigen met en zonder langdurig zieke gezinsleden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012 Naar de uitgave