Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2012 | Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012

Opvoedingsondersteuning bij de preventie en aanpak van overgewicht: de rol van opvoedstijlen

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 3/2012
Auteurs:
MsC A. J. C. Bastiaans, C. Baerveldt, J. Jansen
Overgewicht komt bij een op de zeven kinderen voor. Er is nog geen onderzoek geweest naar de behoeften van ouders aan opvoedingsondersteuning bij de preventie dan wel aanpak van overgewicht. Daarom zijn in het voorjaar van 2009 interviews afgenomen met achttien allochtone en autochtone ouders over ondersteuningsbehoeften. Deze ouders hadden voldoende algemene kennis over gezonde voeding en beweging, maar handelden soms toch ineffectief. Enkele ouders maakten keuzes in voeding die het risico op overgewicht verhoogden. De kinderen van ouders die in het algemeen weinig regels stelden (permissieve opvoedingsstijl), bleken meer risico te lopen op overgewicht. Ouders van kinderen met een gemiddeld of bovengemiddeld gewicht meldden geen dreiging van overgewicht. Sommige ouders van kinderen met werkelijk overgewicht twijfelden aan hun vermogen er iets aan te kunnen doen. Zij wilden wel ondersteuning bij het veranderen van hun opvoedingsstijl. Deze ouders hanteerden allen een permissieve stijl en wilden effectiever leren opvoeden. Sommige ouders die gezond wilden opvoeden, ervoeren een negatieve invloed van familie. Zij vroegen echter niet om steun bij het omgaan met dat soort invloeden. De resultaten suggereren dat de opvoedingsstijl van ouders invloed heeft op de effectiviteit van interventies. Interventies bij permissieve ouders zijn vermoedelijk effectiever als deze gepaard gaan met ondersteuning bij het veranderen van opvoedingsgewoonten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2012

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 3/2012 Naar de uitgave