Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2008 | Artikel | Uitgave 1/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2008

Kenmerken van helpende zelfonthulling

Een kwalitatief onderzoek naar de cliëntbeleving van zelfonthulling van de therapeut

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 1/2008
Auteurs:
Jutta Schnellbacher, Mia Leijssen
Belangrijke opmerkingen
jutta schnellbacher, psycholoog-muziektherapeut, is doctoraatsbursaal in het departement Psychologie aan de KU Leuven.mia leijssen, psychotherapeut en hoogleraar, doceert Cliëntgerichte psychotherapie op masters- en postgraduaatniveau in het departement Psychologie aan de KU Leuven. Correspondentieadres: Jutta Schnellbacher, Onderzoeksgroep psychotherapie en dieptepsychologie, Departement psychologie, KU Leuven, Tiensestraat 102, bus 3722, 3000 Leuven.
Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de licentiaatverhandeling van Jutta Schnellbacher (2005), onder leiding van prof. dr. Mia Leijssen. Wij danken Robert Elliott voor zijn helpende en waardevolle aantekeningen bij een eerdere versie van dit artikel. Onze oprechte dank gaat ook uit naar de cliënten en therapeuten die aan het onderzoek deelnamen. Zonder hun openheid, vertrouwen en tijd was dit onderzoek niet mogelijk geweest.

Samenvatting

Characteristic features of helpful therapist self-disclosure
Therapist self-disclosures can be powerful and influential interventions, depending on their form and timing in the interaction and the therapy process. In a qualitative case study (N=6) using the pattern matching method, we analyzed client experiences of characteristic features of self-disclosures. The results suggest that important formal characteristics of helpful self-disclosure are:
the self-disclosure is delivered in a collaborative manner fostering mutual dialogue;
a clear and focused use tuned to the needs of the individual client.
Concerning timing, clients experienced two characteristics as particularly important:
fit with client immediate experience or implicit client needs or requirements;
noninterference with the client’s internal track.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 1/2008 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding