Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2017 | Special kanker en werk | Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017

Kanker en werk: problemen van werknemer en werkgever

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Dr. Angela de Boer, Dr. Marina Jonkers, Lenja Witlox, Dr. Sietske Tamminga, Prof. dr. Monique Frings-Dresen
Belangrijke opmerkingen
Dr. A.G.E.M. de Boer is UHD en PI bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam.
Dr. M.D. Jonkers is sociaal wetenschapper en was als onderzoeker werkzaam bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, ten tijde van dit onderzoek.
L. Witlox is sociaal wetenschapper en was als onderzoeker werkzaam bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, ten tijde van dit onderzoek.
Dr. S.J. Tamminga is postdoc onderzoeker bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam.
Prof. dr. M.H.W. Frings-Dresen is hoogleraar, PI en afdelingshoofd bij het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, AMC, Amsterdam.
Correspondentieadres: a.g.deboer@amc.nl

Samenvatting

Doel van dit onderzoek is te inventariseren tegen welke problemen in het werk werknemer en werkgever aanlopen wanneer een werknemer kanker krijgt. Daarnaast te onderzoeken welke oplossing zij gekozen hebben en waar werknemer en werkgever (specifiek) behoefte aan hebben. In het onderzoek is een literatuurstudie gedaan en zijn focusgroepen met werknemers en interviews met werkgevers uitgevoerd. Werknemers hebben bovenal behoefte aan begrip, ondersteuning en meer kennis over kanker en werk op de werkvloer. In samenwerking met de werkgever en bedrijfsarts willen zij een plan van aanpak op maat met oog voor de langetermijngevolgen van de diagnose en behandeling. Werkgevers willen meer ondersteuning van de bedrijfsarts of van een externe deskundige voor henzelf en voor de werknemer. Ook is er behoefte aan minder strakke regelgeving waarin flexibiliteit en maatwerk mogelijk zijn. Tot slot hebben werkgevers behoefte aan adequate informatie over de re-integratiemogelijkheden en aan financiële compensatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017 Naar de uitgave