Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2017 | Special kanker en werk | Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017

WIA-beoordeling na behandeling voor kanker; welke factoren weegt de verzekeringsarts?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2017
Auteurs:
Peter van Muijen, Saskia Duijts, Daniëlle Kornet-Van der Aa, Allard van der Beek, Han Anema
Belangrijke opmerkingen
P. van Muijen, S. Duijts, D. Kornet-Van der Aa, A. van der Beek, H. Anema zijn werkzaam bij Afdeling Sociale Geneeskunde, EMGO+ instituut, VU medisch centrum, Amsterdam. En tevens bij Amsterdam Public Health onderzoeksinstituut, VUmc, Amsterdam.
P. van Muijen, A. van der Beek, H. Anema zijn daarnaast werkzaam bij Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde, VUmc, Amsterdam.
S. Duijts is daarnaast werkzaam bij Nederlands Kanker Instituut, afdeling Psychosociaal onderzoek en Epidemiologie.
Correspondentieadres: p.vanmuijen@vumc.nl

Samenvatting

Bij een WIA-aanvraag kan de beoordeling van de belastbaarheid van werknemers die behandeld zijn voor kanker complex zijn. Met dit onderzoek werd op kwalitatieve wijze onderzocht welke factoren verzekeringsartsen betrekken bij de beoordeling van deze werknemers. Er werden drie groepsinterviews gehouden waarbij vooraf vastgestelde onderwerpen werden besproken. De data werden geanalyseerd volgens de methode van de thematische analyse. Verzekeringsartsen blijken zich verantwoordelijk te voelen voor een goede beoordeling, waarbij zowel medische als niet-medische factoren worden betrokken. Verzekeringsgeneeskundige protocollen worden echter niet altijd gebruikt en meer aandacht hiervoor kan een uniforme werkwijze versterken. Een voorspelmodel, gebaseerd op de beste combinatie van gegevens, om een mogelijke uitkomst in de toekomst te voorspellen, kan de verzekeringsarts eveneens ondersteunen bij de beoordeling van de belastbaarheid. Om verzekeringsartsen vertrouwd te maken met een dergelijk model lijkt een implementatiestrategie gewenst.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017 Naar de uitgave