Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2017 | Special kanker en werk | Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017

Een model voor kanker en werk

Employment challenges for cancer survivors

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 4/2017
Auteur:
André Weel
Belangrijke opmerkingen
Mehnert A, de Boer A, Feuerstein M. Cancer 2013 Jun 1;119 Suppl 11:2151-9. doi: 10.1002/cncr.28067.

Samenvatting

Van alle nieuwe kankergevallen in Europa en de Verenigde Staten gaat het in 56% om mensen tussen 15 en 69 jaar, de levensfase waarin werk een belangrijke rol speelt. Er zijn niet zoveel goede overzichtsartikelen (reviews) op het terrein van kanker en werk. Dit artikel uit 2013 is één van de recentste. Het laat zien dat het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot kanker en werk zich traditioneel vooral richt op de kans op werkhervatting (= prognose van herstel), de duur van het verzuim en op factoren die de werkhervatting en werkprestatie bevorderen of juist belemmeren. Naast deze observationele studies zijn er steeds meer interventiestudies. Deze laatste nemen de psychologische, fysieke, farmacologische en multidisciplinaire strategieën om werkhervatting te bevorderen onder de loep. Sinds 2006 is er ook sprake van internationale samenwerking op dit vlak. In dat jaar kwam een groep onderzoekers en clinici bijeen in Londen bij gelegenheid van een conferentie van de International Psychosocial Oncology Society. Deze en volgende bijeenkomsten hebben duidelijke invloed gehad op de research in latere jaren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 4/2017 Naar de uitgave

Special kanker en werk

Richtlijn Kanker en Werk