Skip to main content

Gezinstherapie Wereldwijd OnlineFirst articles

08-05-2024 | Ten geleide

Ten geleide

Auteur:
L. Wouda

29-04-2024

De relatie tussen depressie van een ouder, communicatie en eigenwaarde van kinderen die een broer of zus aan kanker hebben verloren

Een kind verliezen aan kanker verhoogt het risico op verminderde eigenwaarde bij de achtergebleven broers en/of zussen. Daarnaast hebben de ouders vaak te kampen met depressieve symptomen en gaan zij op een andere manier communiceren met hun …

Auteurs:
Dana Garcia, Anna L. Olsavsky, Kylie N. Hill, Valdeoso Patterson, Amy E. Baughcum, Kristin A. Long, Maru Barrera, Mary Jo Gilmer, Diane L. Fairclough, Terrah Foster Akard, Bruce E. Compas, Kathryn Vannatta, Cynthia A. Gerhardt

29-04-2024

Problematisch alcoholgebruik bij grootouders en relaties tussen grootouders en kleinkinderen

De betrokkenheid van grootouders bij kleinkinderen is belangrijk voor het welzijn van het kleinkind. Onderzoek laat zien dat de kwaliteit van de relaties tussen grootouders en hun volwassen kinderen kan ‘overslaan’ naar de kwaliteit van de …

Auteurs:
Austin Blake, Laurie Chassin

24-04-2024

Gezinsgerichte preventie voor het bevorderen van proactief opvoeden en ouderlijke zelfeffectiviteit aan het begin van de basisschool

Het doel van dit onderzoek was om het effect te onderzoeken van de Family Check-Up (FCU); een gezinsgerichte interventie die wordt aangeboden aan het begin van de basisschool, en die betrekking heeft op het aanwenden van proactieve …

Auteurs:
Felice Resnik, S. Andrew Garbacz, Elizabeth A. Stormshak, Laura Lee McIntyre

24-04-2024

Een ultrakorte systemische interventie voor de behandeling van psychische gezondheidssymptomen bij kinderen

In dit artikel presenteren wij een klinische benadering voor onbehandelde psychische gezondheidsproblemen bij kinderen. Deze benadering is gebaseerd op tientallen jaren onderzoek naar gezinssystemen, co-ouderschap en de ontwikkeling van kinderen.

Auteurs:
Diane A. Philipp, Heather Prime, Joëlle Darwiche

24-04-2024

Onderzoeken wat we doen – het paradigma van systemisch gezinsonderzoek: deel 1

Dit is het eerste artikel van een tweeluik over de ideologische en filosofische voorkeur voor hoe het veld zich verhoudt tot onderzoek naar systemische relatie- en gezinstherapie (RGT) en de manier waarop dit wordt uitgevoerd. In dit artikel …

Auteurs:
Lennart Lorås, Kristoffer Whittaker, Jan Stokkebekk, Terje Tilden

24-04-2024

Wat ouders willen van een diagnostisch rapport over autisme: een onderzoek met interviews bij ouders die binnenkomen bij een diagnostisch centrum voor neurobiologische ontwikkelingsstoornissen

Diagnostische rapporten zijn een belangrijk product van diagnostische centra voor autisme. Toch is er weinig bekend over de wensen van de belangrijkste betrokkenen, zoals de wensen van gezinnen, over de inhoud van die rapporten. In dit project …

Auteurs:
Alexander C. Wilson, Stef Gunn

05-02-2024

Kenmerken van burn-out bij ouders en de gezinscontext: een temporele netwerkbenadering bij moeders

Veel ouders zullen weleens een dag hebben waarop ze oplopen tegen emotionele uitputting, emotionele afstand voelen tot hun kinderen en ze het gevoel hebben dat ze genoeg hebben van het ouderschap. Maar sommige ouders ervaren deze kenmerken in een …

Auteurs:
M. Annelise Blanchard, Yorgo Hoebeke, Alexandre Heeren