Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-08-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Neuropraxis 4/2016

Is hersenlateralisatie verschillend tussen links- en rechtshandigen?

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2016
Auteurs:
Reint H. Geuze, Nele Zickert, Tess Beking, Jessica Lust, Ton G. G. Groothuis
Belangrijke opmerkingen

Verantwoording

De data werden verzameld in onderzoeksprojecten die door NWO gesteund zijn met subsidies toegekend aan Groothuis en Geuze.

Samenvatting

De linker- en de rechterhemisfeer van de hersenen zijn grotendeels symmetrisch, maar er zijn subtiele verschillen in anatomie en functie. Ze communiceren met elkaar, onder andere via de hersenbalk, het corpus callosum. Algemeen bekend is dat bij de meeste mensen de linkerhemisfeer gespecialiseerd is voor taalverwerking en de rechterhemisfeer voor de verwerking van visuoruimtelijke processen. De term lateralisatie verwijst naar hoe de specialisatie voor neuropsychologische functies is verdeeld over de hersenhelften.
Naast lateralisatie op het niveau van de hersenen, onderscheidt men ook lateralisatie op gedragsniveau. Voorbeelden daarvan zijn handvoorkeur, waarbij rechterhandvoorkeur duidt op dominantie van de linkerhemisfeer voor fijne motoriek, en het rechteroorvoordeel bij dichotisch luisteren, wat duidt op een linksdominantie voor taal. Lateralisatie op gedragsniveau wordt vaak gebruikt als indicator voor lateralisatie op het niveau van de hersenen. De vraag is of dat terecht is. In dit artikel bespreken we twee vragen: 1) Wat zijn voordelen van hersenlateralisatie? en 2) Zijn linkshandigen anders gelateraliseerd dan rechtshandigen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Neuropraxis 4/2016 Naar de uitgave

EditorialNotes

Woorden vooraf