Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2017 | Onderzoek | Uitgave 1/2017

Huisarts en wetenschap 1/2017

Hoe goed volgen patiënten een verwijzing naar de specialist op?

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 1/2017
Auteurs:
dr. Christel van Dijk, dr. Judith de Jong, dr. Robert Verheij, Tessa Jansen, Joke Korevaar, dr. Dinny de Bakker
Belangrijke opmerkingen
NIVEL Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Postbus 1568, 3500 BN Utrecht: dr. C.E. van Dijk, onderzoeker; dr. J.D. de Jong, programmaleider Zorgstelsel en sturing; dr. R.A. Verheij, programmaleider NIVEL Zorgregistratie eerste lijn; T. Jansen, onderzoeker; dr.ir. J.C. Korevaar, programmaleider Huisartsgeneeskundige zorg; prof.dr. D.H. de Bakker, hoofd onderzoeksafdeling • Correspondentie: christelvdijk@hotmail.com • Mogelijke belangenverstrengeling: het onderzoek werd financieel ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Dit onderzoek werd eerder gepubliceerd als: Van Dijk CE, De Jong JD, Verheij RA, Jansen T, Korevaar JC, De Bakker DH. Compliance with referrals to medical specialist care: patient and general practice determinants: a cross-sectional study. BMC Fam Pract 2016;17:11. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.

Samenvatting

Van Dijk CE, De Jong JD, Verheij RA, Jansen T, Korevaar JC, De Bakker DH. Hoe goed volgen patiënten een verwijzing naar de specialist op? Huisarts Wet 2017;60(1):9-11.

Achtergrond

Huisarts en patiënt beslissen samen of een verwijzing naar medisch-specialistische zorg nodig is, maar het is de patiënt die de beslissing neemt daadwerkelijk naar de specialist te gaan, of niet. Wij onderzochten hoe vaak patiënten de verwijzing naar een medisch specialist opvolgen en welke kenmerken van patiënt en huisartsenpraktijk hiermee samenhangen.

Methode

Op basis van de gegevens van 48.784 verwijzingen uit 58 huisartsenpraktijken in de periode 2008-2010 en de corresponderende declaratiegegevens voor medisch-specialistische zorg gingen we na in hoeverre de betrokken patiënten gehoor hadden gegeven aan de verwijzingen. Met behulp van meervoudige logistische regressieanalyse onderzochten we of het niet opvolgen van een verwijzing samenhing met kenmerken van de huisartsenpraktijk of met patiëntkenmerken, zoals leeftijd, geslacht, chronische aandoeningen, sociaal-economische status en afstand tot de dichtstbijzijnde specialist.

Resultaten

In ons bestand werd 87% van de verwijzingen opgevolgd. Patiënten uit stedelijke achterstandswijken en in de leeftijd 18-44 jaar gaven minder vaak gehoor aan een verwijzing, patiënten van 65 jaar en ouder het vaakst. Praktijkkenmerken waren niet van invloed.

Conclusie

Bijna 13% van alle verwijzingen wordt niet opgevolgd, en die kans is bij sommige patiënten groter dan bij andere. Wat precies de redenen zijn en welke gevolgen het kan hebben, moet nader onderzocht worden, maar we vermoeden dat een deel van de patiënten daardoor geen optimale zorg ontvangt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2017

Huisarts en wetenschap 1/2017 Naar de uitgave