Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2011 | origineel artikel | Uitgave 4/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2011

Heupfracturen opereren in de avonduren: beter niet doen

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 4/2011
Auteurs:
T.S.C. Jakma, S. Vijfhuize, P.A. Vegt, R.J. Oostenbroek, B.J. Punt
Belangrijke opmerkingen
differentiant traumachirurgie
assistent chirurgie
traumachirurg
chirurg-opleider

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of bij patiënten met een heupfractuur die ‘s avonds of ‘s nachts zijn geopereerd, slechtere resultaten worden bereikt in vergelijking met patiënten die overdag zijn geopereerd.

Opzet

Retrospectief statusonderzoek in een groot perifeer opleidingsziekenhuis.

Methode

Alle opeenvolgende patiënten die waren geopereerd vanwege een heupfractuur in de periode juni 2005 tot en met december 2006, werden geïncludeerd en verdeeld over 2 groepen. De eerste groep werd geopereerd tussen 08.00 en 18.00 uur (daggroep), de tweede groep tussen 18.00 en 08.00 uur (avond/nachtgroep). Van alle patiënten werden het aantal heroperaties binnen 1 jaar en de eenjaarsmortaliteit bepaald.
Resultaat: Er werden 379 patiënten geïncludeerd. 329 patiënten werden overdag geopereerd; 50 ‘s avonds of ‘s nachts. In de daggroep was in 7% van de gevallen sprake van een heroperatie, de eenjaarsmortaliteit was 20%. In de avond/nachtgroep waren die respectievelijk 16% en 22%.

Conclusie

De recentelijk geïmplementeerde prestatieindicator ‘Heroperaties heupfractuur’ suggereert dat het opereren van patiënten met een heupfractuur in de dienst slechtere resultaten oplevert. Er is echter geen significant verschil in mortaliteit tussen de dag- en de avond/nachtgroep. Wel worden er significant meer heroperaties binnen 1 jaar uitgevoerd als patiënten met een heupfractuur niet overdag worden geopereerd. Wij adviseren dan ook om heupfractuurchirurgie zo veel mogelijk overdag te doen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2011

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2011 Naar de uitgave

trauma in beeld

Kogel in de thorax

Dutch trauma publications abroad

Dutch trauma publications abroad