Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Beschouwing | Uitgave 1/2015

TPO - De Praktijk 1/2015

Het einde van de gewone praktijkbloeddrukmeting?

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 1/2015
Auteurs:
dr. Mark van der Wel, dr. Nynke Scherpbier-de Haan
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Radboudumc, afdeling Eerstelijnsgeneeskunde, Geert Grooteplein Noord 21, 6500 HB Nijmegen: dr. M.C. van der Wel, huisarts-onderzoeker; dr. N.D. Scherpbier-de Haan, hoofd eerstelijnsvervolgopleidingen.
Correspondentie: mark.vanderwel@radboudumc.nl Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven. Dit artikel is een bewerkte versie van Van der Wel MC, Scherpbier-de Haan ND. Het einde van de gewone praktijkbloeddrukmeting? Huisarts Wet 2015;58:70-3.

Samenvatting

Meetfouten en het wittejasseneffect staan een betrouwbare bepaling van de bloeddruk in de spreekkamer in de weg. Daarom hebben de geprotocolliseerde thuismeting en de 24-uursmeting een plaats gekregen in het cardiovasculair risicomanagement. Nadelen zijn respectievelijk een beperkt zicht op de uitvoering en ongemak bij de patiënt. Een andere beperking is dat de risicotabellen voor cardiovasculair risicomanagement zijn gebaseerd op praktijkmetingen die men geheel volgens de richtlijn heeft uitgevoerd. Een seriële automatische 30-minutenbloeddrukmeting op de praktijk is een meting waarbij meetfouten en wittejasseneffect grotendeels zijn gereduceerd. De methode maakt gebruik van een 24-uursmeter die is ingesteld op een meetinterval van 5 minuten, waarbij de patiënt alleen in een ruimte zit. Bij validering van de methode blijkt de uitslag vergelijkbaar te zijn met de dagwaarde van een 24-uursmeting. Bovendien is de reproduceerbaarheid van een 30-minutenpraktijkbloeddrukmeting beter dan die van een praktijkmeting die geheel volgens de richtlijn wordt uitgevoerd. De 30-minutenpraktijkbloeddrukmeting zou een plaats kunnen krijgen naast de 24-uursmeting en de geprotocolliseerde thuismeting bij het achterhalen van een wittejasseneffect.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TPO - De Praktijk 1/2015 Naar de uitgave

Farmacotherapie

Simvastatine