Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Zicht op onderzoek | Uitgave 1/2015

TPO - De Praktijk 1/2015

Evidence-based medicine

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 1/2015
Auteur:
dr. Hans van der Wouden
Belangrijke opmerkingen
Auteursgegevens
VUmc, afdeling Huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde, Secretariaat, BS7 D-534, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam: dr. J.C. van der Wouden, universitair hoofddocent. Correspondentie: j.vanderwouden@vumc.nl.

Samenvatting

Serie Zicht op onderzoek

De geneeskunde is bij voorkeur gebaseerd op wetenschap, oftewel de beste behandeling van een klacht, ziekte of aandoening van een patiënt is wetenschappelijk bewezen. In het Engels heet dit evidence-based medicine (EBM). De wetenschappelijk bewezen beste handelwijze wordt beschreven in richtlijnen. Binnen de huisartsgeneeskunde zijn de NHG-Standaarden hiervan een bekend voorbeeld. EBM is gebaseerd op vele soorten van onderzoek. Alleen goed opgezet onderzoek kan tot EBM leiden. Hoe controleer je of een onderzoek goed is opgezet? Tijdschrift voor praktijkondersteuning laat je in een serie artikelen kennismaken met verschillende soorten onderzoek en een goede opzet ervan.
Ook kun je lezen wat EBM voor de praktijk kan betekenen. In dit nummer start Hans van der Wouden met een algemene inleiding over EBM. In volgende nummers besteden we aandacht aan: richtlijnen, vragenlijsten en andere instrumenten, statistiek, klinisch onderzoek en kritisch lezen van een medisch onderzoeksartikel.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TPO - De Praktijk 1/2015 Naar de uitgave

Weet je dit?

Vragen

Lezen/kijken/zoeken

Jongeren en burnout

Farmacotherapie

Simvastatine