Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Feedback post | Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014

Hersenabces bij myasthenia gravis

Antibioticaprofylaxe ‘vergeten’?

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2014
Auteur:
Prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De bij dit artikel behorende literatuuropgave is op te vragen via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>

Samenvatting

Vraag van een tandarts:
‘Graag leg ik de volgende situatie aan u voor. Bij een patiënte, die 25 jaar in mijn praktijk is, heb ik een flapoperatie uitgevoerd in één interdentale ruimte. Een maand later heb ik haar voor nacontrole gezien. Alles was naar tevredenheid verlopen.
Nu, zeven maanden later, blijkt dat zij vijf dagen na deze controle opgenomen is met een epileptische aanval.
De oorzaak was een hersenabces waarvan de neuroloog/neurochirurg gezegd heeft dat dit abces het gevolg is van een bacteriëmie veroorzaakt tijdens mijn flapoperatie. Hij stelde dat patiënte AB-profylaxe had moeten hebben en dat het dan niet was gebeurd!
De eventuele noodzaak van AB-profylaxe is bij contact met de patiënt nooit aan de orde geweest, ook nooit door patiënte geopperd naar aanleiding van een mogelijk advies van de neuroloog die haar behandelt in verband met haar myastenia gravis.
Behalve dat patiënte lijdt aan myastenia gravis, heeft zij diabetes mellitus, is allergisch en heeft een hypertensie (mASA III). Deze patiënte wordt al jarenlang in mijn praktijk behandeld onder andere door de mondhygiëniste en altijd zonder AB-profylaxe.
In hoeverre had ik inderdaad ABprofylaxe moeten geven voor een tandheelkundige, bloederige ingreep? Patiënt heeft na dit incident besloten om over te gaan naar een volledige prothese. Hiervoor zijn meerdere extracties noodzakelijk, waarbij zich nu de vraag voordoet of antibioticaprofylaxe noodzakelijk is. Daarbij moet vermeld worden dat patiënte overgevoelig is voor penicillines.’

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Korstvorming op de onderlip bij ouderen

Product nieuws

Product nieuws