Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-05-2018 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 2/2018

Podosophia 2/2018

Hefbomen rond het heupgewricht

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2018
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Spieren zijn opgenomen in hefboomsystemen. Het blijkt dat dit uitsluitend bewegingvergrotende hefbomen zijn en geen krachtvergroters. De abductoren van de heup, de m. iliopsoas en de m. gluteus maximus zijn hier voorbeelden van. De in de descriptieve anatomie beschreven functies van deze spieren laten onbegrepen waarom deze spieren zo groot en sterk zijn. Dit wordt wél duidelijk wanneer de spierfunctie wordt geanalyseerd in een ander hefboomsysteem, waarin origo en insertie functioneel zijn omgekeerd. Er is nog een ander aspect. Dat een spier (in dit voorbeeld de m. gluteus maximus) weliswaar een bepaalde taak zou kúnnen uitvoeren, betekent niet dat het zenuwstelsel hier ook voor kiest. De m. gluteus maximus blijkt bijvoorbeeld bij het handhaven van de rechtopstaande houding geen enkele rol te spelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Podosophia 2/2018 Naar de uitgave