Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

04-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Hartfalen, diagnostiek in de tweede lijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteurs:
Dr. Evert J. P. Lamfers, Sylvie F. A. M. S. de Jong, Dr. Jaap J. Remmen

Samenvatting

Hoeksteen van de tweedelijnsdiagnostiek van hartfalen is echocardiografie voor het bepalen van de ejectiefractie van de linker kamer. Daarnaast geeft echocardiografie informatie over de toestand van de rechter kamer en van de hartkleppen. Coronairangiografie speelt een rol omdat coronairlijden de belangrijkste oorzaak is van hartfalen. Magnetic resonance imaging is van belang bij het bepalen van de oorzaken van hartfalen en de prognose, omdat normaal myocard onderscheiden kan worden van oedemateus of verlittekend myocard, bijvoorbeeld tijdens of na een actieve myocarditis en om viabiliteit vast te stellen. De bijdrage sluit af met goed en slecht nieuws bij het evalueren van de patiënt met hartfalen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD