Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

19-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Eindstadium hartfalen in de huisartsenpraktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteurs:
L. Bellersen, E. H. J. M. Baltussen

Samenvatting

Het eindstadium hartfalen is een complex klinisch syndroom met een onzekere levensverwachting, een grillig ziektebeloop met exacerbaties en een slechte prognose. Het gaat vaak gepaard met comorbiditeit. De symptoomlast bij hartfalen is erg groot. De levensverwachting is matig voorspelbaar en advance care planning komt weinig aan bod. Ziektegerichte behandeling geeft vermindering van klachten en gaat bij hartfalen hand in hand met symptoomgerichte palliatieve behandeling. Zorg gericht op palliatie heeft nog weinig aandacht door gebrek aan scholing en gebrek aan afstemming in de keten. Dit leidt vaak tot ad-hoc crisiszorg.
Hartfalenmedicatie in het eindstadium wordt zo lang mogelijk gecontinueerd en nauwkeurig getitreerd op geleide van bloeddruk, mate van over- of ondervulling en nierfunctie. De shockfunctie van de ICD/CRT/pacemaker in de laatste levensfase wordt tijdig gedeactiveerd na zorgvuldig overleg met patiënt en familie en instemming van patiënt. Onder strikte criteria komt een kleine groep patiënten in aanmerking voor intraveneuze thuisbehandeling voor hartfalen met diuretica en soms inotropie. Goede communicatie en organisatie voor naadloze zorg tussen de ketens is essentieel en ontwikkelt zich landelijk (https://​www.​nhg.​org/​actueel/​nieuws/​landelijke-aanpak-voor-organisatie-van-zorg-bij-hartfalen).
De nieuwe richtlijn Palliatieve zorg bij hartfalen 2018 is een leidraad voor professionals (www.​pallialine.​nl).

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD